Menu

Kulturen får et åbent værksted i Holstebros gågader

2 okt, 2020

Under navnet Kulturværkstedet får kulturbyen Holstebro et helt nyt tilbud, som gør det muligt for udøvende kunstnere at møde og inddrage børn, unge og voksne i deres arbejde med kunst og kultur.

I spidsen for Kulturværkstedet står Emma Mouritzen Holm, der selv er udøvende billedkunstner i Holstebro, og hun har længe savnet et sted som Kulturværkstedet.

– Ikke mindst på grund af Dansk Talentakademi er der mange unge kunstnere i Holstebro, men vi har ikke haft mange muligheder for at udstille vores kunst lokalt eller inddrage byens borgere i arbejdet. Det får vi nu, og det er helt fantastisk, siger Emma Mouritzen Holm, der har sammensat programmet i Kulturværkstedet frem til jul assisteret af musiker Morten Espersen Dam, der er flyttet tilbage til Holstebro fra København.

– Meningen er, at Kulturværkstedet udvikler sig i alle mulige retninger, så alt kan i virkeligheden ske. Vi stiller en ramme til rådighed, inviterer områdets kunstnere og kulturpersoner indenfor og så folder det sig ud herfra, siger Emma Mouritzen Holm.

Liv til ledige butikker

Kulturværkstedet flytter i første omgang ind i den butik, som tidligere rummede Matas på Grønsgade /Store Torv midt i Holstebro. Når butikken bliver udlejet, rykker Kulturværkstedet videre til en anden midlertidig tom butik i gågaderne.

Kulturværkstedet åbner i efterårsferien med udstilling, hvor tre lokale kunstnere udstiller værker om kvindekroppen under overskriften ”Fødsel – en ny begyndelse”.

Kunstnerne er Bente Stæhr, der maler gravide kvinder, Dorte Hundevad der laver abstrakte keramiske skulpturer og Karen Niemann, der udstiller blyantstegninger og croquis.

Onsdag og torsdag i efterårsferien kommer børnebogsforfatter Sisse Buhl og skaber et forunderligt univers med tandfeer og tilbyder børn at deltage i en tegnekonkurrence om netop tandfeer.

Aktiviteterne i efterårsferien slutter med tilbud om morgenyoga, som Emma Mouritzen Holm selv leder, da hun også er certificeret yogainstruktør for Holstebro Gymnastikforening. Alt sammen med behørig afstand og håndsprit.

Nye mødesteder

Ideen om Kulturværkstedet er udsprunget af arbejdet i Holstebro Udvikling og Cityvækst Holstebro med at skabe nye former for liv og mødesteder i byens gågader.

Siden ideen opstod, har en arbejdsgruppe med en række aktører fra byen været involveret i planerne, og direktør for Holstebro Udvikling, Jesper Larsen, glæder sig over, at den gode idé nu får luft under vingerne og er klar til at lette.

– Det er et godt eksempel på, at byudvikling ikke alene handler om bygninger. Det handler også om det liv, vi skaber for og med hinanden. Bygninger er bare rammer til det gode liv, siger Jesper Larsen og tilføjer, at kulturværkstedet netop er en ramme, som bliver formet af de mennesker, der nysgerrigt træder indenfor.

Efter efterårsferien vil Kulturværkstedet være åbent ugentligt med forskellige tilbud på programmet, som alle kan følge på Facebook og Instagram.

 

  Forsker følger Kulturværkstedet tæt

   

  Siden ideen om et åbent Kulturværksted, hvor udøvende kunstnere og kulturpersoner af enhver art opstod, har projektet været fulgt tæt af Anders Brøndum Klein, der er ved at lave en treårig erhvervs-ph.d om udvikling af bymidten i Dansk Arkitektur Center på Copenhagen Business School.

  Med udgangspunkt i Holstebro skal han i sit treårige forskningsprojekt studere, hvordan man skaber et godt og meningsfuldt samarbejde mellem kommune, lokale borgere, erhvervsliv og organisationer i forbindelse med byudviklingsprojekter.

  – Kulturværkstedet er et rigtig godt eksempel på, hvad der sker, når man sætter mennesker fra alle mulige sammenhænge sammen om at udvikle et fælles projekt. Der er brug for nytænkning i bymidten overalt i Danmark og i verden for den sags skyld. Og der er Holstebro godt med, siger Anders Brøndum Klein.

  Et konkret resultat af hans forskning kunne blive en ny fagbog om byudvikling og samarbejde.

   

   Om os

   Holstebro Udvikling er et non-profit partnerselskab etableret af Holstebro Kommune og Færchfonden i 2018.

   Sammen med borgere, virksomheder og organisationer skaber vi rammerne for fremtidens Holstebro.

   Om Holstebro Udvikling

   KONTAKT

   Holstebro Udvikling P/S
   Lægårdvej 10, 3A
   7500 Holstebro

   CVR: 39680645

   Kontakt os

   Tilmeld nyhedsbrev