Menu

Spiralbroen

Fakta om Spiralbroen:

  • Beliggenhed: Holstebro Midtby
  • Højde: 22 meter
  • Kunstner: Jeppe Hein
  • Rådgiver: Simon Friese, Creator Projects

Formål

Projektet afspejler byrådets ambition om dels at etablere en forbindelseslinje mellem de centrale byområder; Slagteriet, Sygehuset og Nørreport og den gamle bykerne, dels at transformere traditionel kommunal infrastruktur til en særlig kunst- og kulturoplevelse.

Spiralbroen er en cyklist- og gangbro skulptur, der skaber sammenhæng, inviterer til ophold og overraskelser, den tiltrækker besøgende og skaber samtidig blivende hverdagsværdi for brugerne.

Spiralbroen er et unikt kunstværk i en særlig liga, som vil tilbyde en udendørs, inddragende og kropslig oplevelse. Pendlere og besøgende kan bevæge sig nemmere og bedre rundt i midtbyen og samtidig få lagt et oplevelseslag på.

Det skal være nemt og sikkert for fodgængere, cyklister og passagerer fra den kollektive trafik, at komme til og fra området. Samtidig fremmer projektet et aktivt udeliv ved at skabe et nye og indbydende byrum i Holstebro, der inviterer til bevægelse, ophold og rekreation.

Spiralbroen vil blive et markant værk i midtbyen, som både vil fylde i bybilledet, og som også vil knejse i landskabet og sikre de besøgende en uforstyrret udsigt i alle retninger ud over Holstebro. I broen er der integreret et tårn, som bliver bygget op i spiraler og som rejser sig i 22 meters højde.

Ambition

Ambitionen er, at cyklist- og gangbro skulpturen skal etablere et sammenhængende byrum med en stærk grøn og kunstnerisk karakter, og samtidig skabe sikker adgang over banen. En udendørs, inddragende og kropslig kulturoplevelse, hvor de centrale byområder – Slagteriet, Sygehuset, Nørreport og den gamle bykerne – både supplerer hinanden og sættes i scene mens borgerne bevæger sig fra A til B. To dele af byen bliver hermed knyttet organisk sammen.

Ambitionen er ligeledes at bygge broen med lavest muligt klimaaftryk.

Kunstneren

Jeppe Hein arbejder i et krydsfelt mellem maleri, skulptur, arkitektur, installation og design. Heins værker gør op med berøringsangsten i forhold til kunstværket og insisterer på dialog. Hans værker er sociale, de inviterer indenfor og opfordrer os til at undersøge og afprøve dem.

Jeppe Hein har for alvor slået sit navn fast på den internationale kunstscene med soloudstillinger på museer og institutioner verden over.

”Jeg er sikker på, at denne bro og tårn vil blive et vartegn og gøre opmærksom på Holstebro og byens kulturarv. Placeringen lige ved banegården vil også gøre den til en dør ind til byen og omvendt til Danmark og verden”

Jeppe Hein

Byudvikling

Projektet taler direkte ind i den revitalisering der aktuelt pågår i Holstebro. Broen forbinder flere udviklingsprojekter i midtbyen og manifesterer Holstebros prioritering af kunst og kultur.

Projektet er udviklet i et samarbejde mellem Jeppe Hein og Simon Friese, Creator Projects.

Økonomi

Holstebro Kommune har afsat 20 mio. til at bygge en bro over jernbanen. Selve kunstværket – spiral tårnet – skal finansieres via fonde. Færchfonden har allerede bidraget med 15 mio. til projektet og fundraising fortsætter.

 

Tidsplan

Broen forventes at være realiseret i 2026.

Er du interesseret i byudvikling? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Holstebro Udvikling, og vær med i udviklingen.

Om os

Holstebro Udvikling er et non-profit partnerselskab etableret af Holstebro Kommune og Færchfonden i 2018.

Sammen med borgere, virksomheder og organisationer skaber vi rammerne for fremtidens Holstebro.

Om Holstebro Udvikling

KONTAKT

Holstebro Udvikling P/S
Lægårdvej 10, 3A
7500 Holstebro

CVR: 39680645

Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev