Menu

”Tænk jeres by som en festival”

21 jan, 2020


Byens handlende, butikker og foreninger skal stå sammen om en stor arbejdsindsats, før Holstebro kan få en mere levende midtby – men til gengæld er byens potentiale enormt. Det var et par af pointerne, da direktør for Lokale og Anlægsfonden, Esben Danielsen, inspirerede til workshop.

16. januar havde forsker Anders Brøndum Klein inviteret til den første af i alt fire workshops som et led i sin erhvervs ph.d. om progressiv byudvikling i Holstebro.

Forskningsprojektet skal undersøge, hvordan man skaber et godt og meningsfuldt samarbejde mellem kommunen, de lokale borgere, erhvervslivet og organisationer i forbindelse med midtbyen og butikslivet.

Til workshoppen, der blev afholdt i et af byens tomme butikslokaler, deltog repræsentanter fra kommunen, butiksindehavere, studerende og direktør for Holstebro Udvikling, Jesper Larsen.

Direktør for Lokale og Anlægsfonden, Esben Danielsen, som i flere år var talsmand for Roskilde Festivalen og leder af Orange Innovation, var inviteret til at kickstarte arbejdet med et inspirationsoplæg om byens sammenhænge, fællesskaber og samarbejde.

Vi har talt med ham om hans oplæg og tanker om Holstebro.


Hvilke hovedpointer har du taget med i dit inspirationsoplæg i dag?

– En af mine pointer er, at når man arbejder med at fortætte byer med boliger, skal man også prøve at lave en aktivitetsfortætning, hvor man samler kulturaktører og andet fritidsliv i bymidten. Det bliver faktisk ofte overset og glemt. Nu ligger sportscentrene her i Holstebro udenfor byen; det er ligesom at ligge et storcenter udenfor byen. Det trækker sindssygt mange mennesker. I Herning flyttede de fx biblioteket ind midt på gågaden, hvilket gav byen et stort boost. Jeg vil prøve at inspirere til at sige: Kan man få noget af det foreningsliv og kulturliv ind i bymidten, så kan du få gang i det hele. Et af mine billeder er, ”tænk hvis bymidten var en festival, hvordan vil man så lave den?”. Så havde man tænkt over, hvor man skulle sælge billetter, hvordan programmet skulle se ud, hvad for nogle scener der var hvor, hvor man skulle købe mad og gå på toilettet. Man havde tænkt et fælles og samlet forløb. Det er nemlig dét, det i virkeligheden handler om: at have en fælles programlægning for sin bymidte.

Gråkjær Arena ligger kun få minutters gang fra bykernen. Mener du, det er for langt væk?

– Nej, ikke nødvendigvis. Men det handler om at få flowet i byen til at fungere. Hvad skulle fx få tilskuerne til at bevæge sig fra arenaen og ned i bymidten? Hvis det var Roskilde Festivalen havde man tænkt over, hvordan man ville få dem fra Orange Scene til Arena Scenen, og så ville man lægge en masse ting på vejen, så man blev animeret til at bevæge sig fra A til B. De ting på vejen er vigtige for sammenhængen.

Når man går gennem Holstebros gågade er det tydeligt, at der er mange tomme butikslokaler. Hvordan ser du den situation, byens detailhandel og bymidte befinder sig i lige nu?

– Jamen i virkeligheden er Holstebro en af de byer, hvor det her projekt giver virkelig god mening – for her overlever detailhandelsgaden. Holstebro er en stærk centerby; der er tilflytning, den er attraktiv at køre til, og her er et fedt kulturliv. Men gågaden skal måske være mindre og mere koncentreret med et større fokus på andre aktiviteter. Sker dét, er jeg ret sikker på, at Holstebro bliver en af de mulige succeshistorier.

Hvor stor en indsats kræver det at blive en af succeshistorierne?

– Det kræver en stor indsats med et fælles fokus og en fælles prioritering. Hvis alle laver hver deres, så lykkes det ikke. Det handler simpelthen om, hvorvidt man tør række ud, og om man vil hinanden. Både butikker, kulturaktører, idrætsaktører og andre i byrummet skal alle vælge at sige, ”okay, jeg ser udover min egen næsetip, og nu prøver vi at finde nogle fællesindsatser”. Det ved jeg er svært, for man brænder for hvert sit. Men det er sådan noget, der skal til.

Hvor stort er potentialet for bymidten i Holstebro?

– Det er stort! Holstebro er en af de byer, hvor man, ligesom i Viborg og Skanderborg, oplever en stigende tilflytning. Men Holstebro har fat i den lange ende. Fx har byen allerede et stærkt fokus på kulturfortællingen, den geografiske placering og et link til turismen, som jeg endnu ikke mener har udfoldet sit potentiale. Det gør Holstebro til et fyrtårn i den her henseende. Alt peger i retning af, at Holstebro på mange niveauer har et meget stort potentiale.

Om os

Holstebro Udvikling er et non-profit partnerselskab etableret af Holstebro Kommune og Færchfonden i 2018.

Sammen med borgere, virksomheder og organisationer skaber vi rammerne for fremtidens Holstebro.

Om Holstebro Udvikling

KONTAKT

Holstebro Udvikling P/S
Lægårdvej 10, 3A
7500 Holstebro

CVR: 39680645

Kontakt os

Tilmeld nyhedsbrev