Ekspert: Modige byer høster borgernes ideer til udviklingens byudvikling
Vi hører hver dag om splid og ballade i forbindelse med udvikling af byer. Holstebro er startet et helt andet sted – nemlig ved at spørge borgerne fra første dag: Hvad er det for en by, I gerne vil have i fremtiden?
Af Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Futuria.
Bragt første gang i Dagbladet Holstebro
Hvem ved bedre end borgerne, hvilken by de ønsker sig i fremtiden? Det er ud fra den devise, at Holstebro udvikler deres bymidte, hvor der snart er 70.000 ledige kvadratmeter, når sygehuset flytter ud af byen.
Derfor var starten på en helhedsplan for udviklingen af den indre by ikke at spørge arkitekter og byplanlæggere, men at invitere alle borgere og en lang række andre aktører til at komme med deres ønsker. Det blev til mange borgermøder, workshops og indlæg i lokalpressen og på de sociale medier. Konkret kom der 1000 ideer til fremtidens bymidte i Holstebro.
Og så kan man spørge sig selv: Er det ikke bare en skinmanøvre, som giver kommunen og andre ro til at plukke de bedste ideer og så påstå, at nu er alle hørt?
1000 ideer som fundament
I Holstebro blev de 1000 ideer fundamentet for at formulere opgaven til de 19 arkitektteams, som bød ind på at lave en helhedsplan for byen. Den 7. oktober præsenterer de tre arkitektteams i finalen deres planer for hele byen ved et stort borgermøde. Processen er meget åben – alle kan kigge med. Skjulte dagsordener har trange kår her. Fremtiden vil vise, hvor tilfredse holstebroerne bliver med udviklingen af deres by.
Fremsynede virksomheder har forstået værdien af åbenhed. Mange virksomheder bruger åbne innovationsprocesser, hvor ideer fra alle kanter er med til at skabe fremtidens succes. I nogle byer er ”paveinnovation”, lidt groft sagt fremherskende. Vi ser i hvert fald mange eksempler på, at borgerne først får mulighed for at komme til orde, når planerne for byudvikling er tæt på at være klappet af. Resultatet kender vi fra pressen: Højlydte protester, demonstrationer, underskiftsindsamlinger osv.
Fra paveinnovation til høst af guld
Hvorfor så forskellig tilgang til udvikling? Sandheden er nok, at det kræver mod at gå fra at være den, der ved (paveinnovation) til den, der endnu ikke ved (åben innovation). Og det kræver en solid organisering – ellers kan det være sårbart at praktisere stor åbenhed, når der er mange interessenter, som der er i en by.
Til gengæld kan der virkelig høstes guld, når man tør. Og her er Holstebro et eksempel på en by, der er med helt fremme med ægte inddragelse. Mit bud vil være, at en bred involvering både giver mere tilfredse borgere, men også mere spændende byer i fremtiden. I takt med, at mange flytter til byerne, så skal byerne kunne klare mange flere udfordringer og kunne tilbyde mange flere faciliteter. Det giver skarphed, når mange tænker sammen.
Offentligt/privat samarbejde
Men er det ikke besværligt? Det korte svar er jov. Det rigtige svar er: Det er til at håndtere gennem planlægning og organisering. I Holstebro står der et offentligt/privat samarbejde bag, nemlig kommunen og Færch Fonden, som har dannet et udviklingsselskab, Holstebro Udvikling. Det giver muskler og en organisering, som kan sikre maksimal indflydelse i den ene ende, så arkitekterne har et stærkt afsæt for at lave en fremsynet byplan, som borgerne kan se sig selv i.
Samme udfordringer i hele landet
Provinsbyer landet over står med de samme udfordringer: butiksdød og bymidter med masser af asfalt, men ikke meget liv. Det harmonerer dårligt med befolkningens ønske om levende byer, som ikke behøver at være store byer. Men det kræver, at der er mod til at udvikle byerne sammen med befolkningen. Det er borgerne, der har den vigtige ”tæt på viden”. Målet må være at få den lokale DNA til at spille sammen med udvikling af fremtidens attraktive by.
Læs mere om byudviklingen i Holstebro
Om os
Holstebro Udvikling er et non-profit partnerselskab etableret af Holstebro Kommune og Færchfonden i 2018.
Sammen med borgere, virksomheder og organisationer skaber vi rammerne for fremtidens Holstebro.