Ekspert: Modige byer høster borgernes ideer til udviklingens byudvikling

3 okt, 2019

Vi hører hver dag om splid og ballade i forbindelse med udvikling af byer. Holstebro er startet et helt andet sted – nemlig ved at spørge borgerne fra første dag: Hvad er det for en by, I gerne vil have i fremtiden?

Af Anne-Marie Dahl, fremtidsforsker, Futuria. 
Bragt første gang i Dagbladet Holstebro

Hvem ved bedre end borgerne, hvilken by de ønsker sig i fremtiden? Det er ud fra den devise, at Holstebro udvikler deres bymidte, hvor der snart er 70.000 ledige kvadratmeter, når sygehuset flytter ud af byen.

Derfor var starten på en helhedsplan for udviklingen af den indre by ikke at spørge arkitekter og byplanlæggere, men at invitere alle borgere og en lang række andre aktører til at komme med deres ønsker. Det blev til mange borgermøder, workshops og indlæg i lokalpressen og på de sociale medier. Konkret kom der 1000 ideer til fremtidens bymidte i Holstebro.

Og så kan man spørge sig selv: Er det ikke bare en skinmanøvre, som giver kommunen og andre ro til at plukke de bedste ideer og så påstå, at nu er alle hørt?

1000 ideer som fundament

I Holstebro blev de 1000 ideer fundamentet for at formulere opgaven til de 19 arkitektteams, som bød ind på at lave en helhedsplan for byen. Den 7. oktober præsenterer de tre arkitektteams i finalen deres planer for hele byen ved et stort borgermøde. Processen er meget åben – alle kan kigge med. Skjulte dagsordener har trange kår her. Fremtiden vil vise, hvor tilfredse holstebroerne bliver med udviklingen af deres by.

Fremsynede virksomheder har forstået værdien af åbenhed. Mange virksomheder bruger åbne innovationsprocesser, hvor ideer fra alle kanter er med til at skabe fremtidens succes. I nogle byer er ”paveinnovation”, lidt groft sagt fremherskende. Vi ser i hvert fald mange eksempler på, at borgerne først får mulighed for at komme til orde, når planerne for byudvikling er tæt på at være klappet af. Resultatet kender vi fra pressen: Højlydte protester, demonstrationer, underskiftsindsamlinger osv.

Fra paveinnovation til høst af guld

Hvorfor så forskellig tilgang til udvikling? Sandheden er nok, at det kræver mod at gå fra at være den, der ved (paveinnovation) til den, der endnu ikke ved (åben innovation). Og det kræver en solid organisering – ellers kan det være sårbart at praktisere stor åbenhed, når der er mange interessenter, som der er i en by.

Til gengæld kan der virkelig høstes guld, når man tør. Og her er Holstebro et eksempel på en by, der er med helt fremme med ægte inddragelse. Mit bud vil være, at en bred involvering både giver mere tilfredse borgere, men også mere spændende byer i fremtiden. I takt med, at mange flytter til byerne, så skal byerne kunne klare mange flere udfordringer og kunne tilbyde mange flere faciliteter. Det giver skarphed, når mange tænker sammen.

Offentligt/privat samarbejde

Men er det ikke besværligt? Det korte svar er jov. Det rigtige svar er: Det er til at håndtere gennem planlægning og organisering. I Holstebro står der et offentligt/privat samarbejde bag, nemlig kommunen og Færch Fonden, som har dannet et udviklingsselskab, Holstebro Udvikling. Det giver muskler og en organisering, som kan sikre maksimal indflydelse i den ene ende, så arkitekterne har et stærkt afsæt for at lave en fremsynet byplan, som borgerne kan se sig selv i.

Samme udfordringer i hele landet

Provinsbyer landet over står med de samme udfordringer: butiksdød og bymidter med masser af asfalt, men ikke meget liv. Det harmonerer dårligt med befolkningens ønske om levende byer, som ikke behøver at være store byer. Men det kræver, at der er mod til at udvikle byerne sammen med befolkningen. Det er borgerne, der har den vigtige ”tæt på viden”. Målet må være at få den lokale DNA til at spille sammen med udvikling af fremtidens attraktive by.

Læs mere om byudviklingen i Holstebro

Holstebro Udvikling P/S sætter
fokus på FN’s Verdensmål

Fra den 23. august til den 31. oktober 2021, hvor FN starter klimatopmødet COP26 i Glasgow, er verdensmålene i fokus i Holstebro. Det 11. verdensmål handler om bæredygtige byer og lokalsamfund, og det er det, vi tager udgangspunkt i.

Bæredygtighed er i stigende grad et konkurrenceparameter for både virksomheder og byer – og et fokusområde, som Holstebro ikke kommer uden om. FN’s verdensmål er et internationalt initiativ, der kan synes langt væk fra vores hverdag og derfor er lokalt ejerskab og forankring helt essentiel, hvis vi skal flytte os sammen internationalt: Det er nu mere vigtigt end nogensinde, at vi i Holstebro står sammen.

Aktiviteter

Aktørdag 23. august

 

Den 23. august afholdt Holstebro Udvikling P/S i samarbejde med kommunen aktørdag for 90 deltagere fra 45 forskellige virksomheder, organisationer og foreninger.

Verdens Bedste Morgen 10. september

Holstebro Udvikling P/S uddeler sammen med frivillige chokolade og avis om verdensmål, i samarbejde med det landsdækkende initiativ Verdens Bedste Morgen den 10. september 2021.

Børnenes bud på en bæredygtig by

Holstebro Udvikling P/S inviterer i samarbejde med Shane Brox børn til at være med til at bygge fremtidens Holstebro af genbrugsmaterialer, der afsløres i forbindelse med verdensmålsdagen den 14. oktober.

Verdensmålsdag 14. oktober

Den 14. oktober afholdes verdensmålsdag i Holstebro på Store Torv.

Er du interesseret i byudvikling? Tilmeld dig nyhedsbrevet fra Holstebro Udvikling, og vær med i udviklingen.

Om os

Holstebro Udvikling er et non-profit partnerselskab etableret af Holstebro Kommune og Færchfonden i 2018.

Sammen med borgere, virksomheder og organisationer skaber vi rammerne for fremtidens Holstebro.

Du kan også bidrage til udviklingen. Tilmeld dig vores nyhedsmail, og giv din mening til kende på Instagram, Facebook, Twitter og LinkedIn.

KONTAKT

Holstebro Udvikling P/S
Nørregade 13
7500 Holstebro

Maj Britt Rosenmeyer Olsen
Adm. direktør
M +45 4026 1900
E-Mail

Tilmeld nyhedsbrev